Walentynkowe menu dla żużlowca (wyniki konkursu)

Adrian Niemczak został laureatem konkursu PGE Ekstraligi „Walentynkowe menu dla żużlowca”. W nagrodę otrzyma zegarek Aztorin. Przygotowana propozycje menu połączyła akcenty kulinarne i żużlowe, a składają się na nią zupa krem z brokułów i gofry. Jak podkreśla zwycięzca, podczas Walentynek „słodyczy musi stać się zadość (oczywiście na słodko, ale zdrowo), więc deserek stanowią „najlepsze żużlowe pierniczki świata”.

„Jako że temat przewodni konkursu jest powiązany ze świętem miłości, moja praca nie mogła nie zawierać walentynkowego akcentu połączonego ze symbolami żużlowymi najbliższego sezonu” – informuje Adrian Niemczak.

Zupa krem z brokułów
Składniki:
• 1 brokuł
• 3 ziemniaki
• 1 marchewka
• 1 mała cebula
• 1 por
• 1 łyżka masła
• 1 łyżka oliwy z oliwek
• 1 i 1/2 litra bulionu jarzynowego lub drobiowego lub rosołu
• 1 listek laurowy i ziele angielskie
• 2/3 szklanki jogurtu naturalnego
• 100 g serka topionego (śmietankowego)

Wykonanie:
W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w kosteczkę cebulę. Odkroić zielone liście pora. Białą i jasnozieloną część dokładnie opłukać, pokroić wzdłuż na 4 części, następnie w poprzek na plasterki. Dodać do cebuli, posolić i smażyć co chwilę mieszając przez około 3 minuty. Dodać obraną i startą marchewkę i mieszając podsmażać ok. 2 minuty. Dodać masło i obrane i pokrojone w kosteczkę ziemniaki i znów smażyć 2 minuty co chwilę mieszając. Wlać gorący bulion, dodać listek laurowy i ziele angielskie, zagotować. Przykryć i gotować przez ok. 10 – 15 minut aż warzywa będą miękkie. Brokuła umyć, odkroić różyczki, ładnie i zielone łodyżki pokroić na plasterki. Brokuły dodać do zupy, zmniejszyć ogień i gotować przez ok. 5 minut bez przykrycia, aż brokuł zmięknie. Na koniec dodać rozdrobniony ser topiony oraz jogurt naturalny i mieszać aż się rozpuści. Zupę należy podawać z pełnoziarnistym pieczywem.

Żużlowcy są zmuszeni trzymać dobrą formę przez zdrowe posiłki, dlatego pierwszym daniem jest zupa krem z brokułów, która jest dostarcza organizmowi wielu niezbędnych składników pokarmowych i dostarcza niezbędnej energii.

Gofry

Składniki:
• 2 jajka
• 150 g mąki jaglanej
• 250 ml mleka migdałowego
• 1 łyżeczka oleju rzepakowego lub innego zdrowego tłuszczu
• szczypta soli
• pół łyżeczki proszku do pieczenia
• opcjonalnie: 1 łyżka ksylitolu (jeśli lubimy słodkie gofry)

Wykonanie:
Nagrzać gofrownicę. Jajka wymieszać z mlekiem i olejem. W osobnej misce wymieszać mąkę, sól, proszek do pieczenia. Połączyć zawartość obu misek i zmiksować lub dokładnie wymieszać łyżką (ja zazwyczaj mieszam, bo szkoda mi czasu na wyciąganie miksera). Chochelką nakładać masę do gofrownicy, piec według instrukcji sprzętu, u mnie ok. 7 minut. Podawać na słodko – ze świeżymi owocami i łyżeczką cukru pudru lub z domową konfiturą lub z ubitym mlekiem kokosowym i owocami.

Walentynki to czas miłości, a miłość bez wątpienia kojarzy nam się ze słodyczą dlatego w mojej propozycji nie mogło zabraknąć słodkich „fit-gofrów” przedstawiającego nam drużyny występujące w PGE Ekstralidze w sezonie 2019.

Pierniczki
Składniki:
• 300 gram mąki pełnoziarnistej żytniej można użyć mieszanki: 60 % mąki żytniej, 40 % pełnoziarnistej zwykłej lub innej
• 1 opakowanie przyprawy do pierników
• 1 jajko
• 1 łyżeczka soli
• 1 łyżeczka proszku do pieczenia
• 1 łyżeczka sody oczyszczonej
• 3 łyżki oleju roślinnego, oleju kokosowego roztopionego bądź roztopionego masła klarowanego
• 3 łyżki miodu
• 0,5 szklanki wody
• 40 gram cukru kokosowego
Zdobienie:
• 2 mazaki lukrowe
• 5 łyżeczek cukru pudru
• 0.5 cytryny

Wykonanie:
W dużej misce mieszamy mąkę, przyprawę korzenną, sól, sodę, proszek do pieczenia. W drugiej misce mieszamy jajko, olej, wodę, cukier kokosowy, miód. Przelewamy płynną miseczkę do produktów suchych i dokładnie mieszamy. Ciasto powinno być lepkie, trochę jak na ciasto kruche. Jeśli trzeba, dolewamy 1-3 łyżki mleka. Jeśli ciasto za mocno się lepi i nie możemy go ugnieść bo przykleja się do rąk, dodajemy trochę mąki. Ugniatamy ciasto ok. 5 minut. Zawijamy ciasto w folię i wsadzamy do lodówki na 1 h. Nastawiamy piekarnik na 180 stopni. Wyciągamy ciasto z lodówki, rozdzielamy na 3 części. Wałkujemy pierwszą część na bardzo płasko i wykrawamy kształty foremką. To samo robimy z 2 i 3 częścią ciasta. Pieczemy pierniki przez 12 minut w 180 stopniach. Po upieczeniu studzimy około 10-30 minut i dopiero wtedy zdobimy- albo robimy domowy lukier z cytryny i cukru pudru, albo zdobimy pisakiem.